Ugrás a fő tartalomra

Parkátadó - 2017



2017. szeptember 29-én (Szent Mihály napján) megünnepeltük az Ökotárs Alapítvány és a MOL Zöldövezet program segítségével megújított Szabadidőpark elkészülését.





Itt, Jánoshidán az elmúlt években már többször tanúi voltunk olyan alulról jövő helyi kezdeményezésnek, mely valamely közterület megújítását tűzte ki célul.

2011-ben néhány apuka összefogásával jött létre az iskola sportpályája, 2013-ban civil társaságként felújítottuk a Kastély előtti teret, 2015-ben pedig a II. világháborús emlékmű körül park megújítását végezte el a közben Egyesületté alakult szervezetünk. 2017-ben pedig a Szabadidőpark egy részének a felújítását tűztük ki célul.

Ezt a MOL Magyarország által meghirdetett környezetvédelmi program tette lehetővé, melynek alapvető célja, hogy a támogassa az ilyen alulról jövő helyi kezdeményezéseket, azért hogy településeink még több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak. Ezért a MOL Magyarország felkérte az Ökotárs Alapítványt, hogy MOL Zöldövezet program néven szervezze meg a civil szervezetek támogatását, az ilyen és ehhez hasonló közterületek megújításában.





A program azonban nemcsak környezetünk megóvását tűzte ki nemes céljául, hanem a közösségek összefogását, a környezettudatosság erősítését is. A hazai pályázati kiírásra magyarországi civil szervezetek jelentkezhetnek, a helyi közösség bevonásával.

Fontos szempont, hogy a program kizárólag őshonos növények telepítését támogatja, valamit elvárás az is, hogy a kivitelezésre környezetbarát módon és közösségi akció keretében kerüljön sor, azaz a helyi civil szervezet a település lakosságát, az önkormányzatot, helyi vállalkozókat és intézményeket bevonva valósítsa meg a tervet.

A cél az, hogy az egész közösség részt vegyen a zöldövezet kialakításában, így például a program szorgalmazza azt is, hogy a szépítésben iskolák diákjai is tevékenykedjenek, így tanítva őket környezetünk óvására, védelmére, és arra, milyen jó is munkánk gyümölcsét nap mint nap látni egy szép parkban, játszótéren.





A felújítás során elültettünk 19 fát és 73 bokrot. Beültettük náddal, sással és ezzel élővé tettük a tavat, melyet a békák és a siklók szinte azonnal birtokba is vettek. A tó mellett egy virágdombot alakítottunk ki. Felújítottuk a park elején lévő információs táblát és készítettünk új, egyedi tartalommal több tablót, melyen megismerhetjük Jánoshida értékeit, a környék különleges madárvédelmi területét és a Zagyva élővilágát.







Megújult a híd, a mérleghinta és a felfrissítettük a Szabadidőpark elkészültét jelző emlékkő feliratait is. Készült komposztáló láda, szelektív hulladékgyűjtő és egy ugrópálya, ahol a gyerekek játékosan kipróbálhatják, hogy mekkorát tudnak ugrani. Ott hátul pedig a fákra felkerültek az iskolás diákok által készített madárodúk. Minden osztály egy-egy madárodút készített és helyezett el.







Az Egyesületünk szeretné népszerűsíteni azt a gondolatot, hogy az itt élők érezzenek felelősséget azért a helyért, ahol élnek. Felismerve azt, hogy mindannyiunk közös érdeke, hogy rendezett településen éljünk, hiszen a lakókörnyezet rendezettsége hatással van az itt élő emberek hangulatára, életminőségére, sőt még az ingatlanjaink értékére is.

Várjuk tehát sorainkba Jánoshidát lakóhelyének vagy szülőföldjének tekintő, felelősen gondolkodó családokat. Minél többen fogunk össze annál könnyebben tudjuk megvalósítani azt a célt, hogy maradjon ez a hely a miénk és legyen jövőnk nekünk és a gyermekeinknek itt Jánoshidán.





Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak ahhoz, hogy ezt a felújítást el tudtuk végezni.

Köszönjük az egyesület tagjainak, mindazoknak akik a pályázat megírásában, a tervezésben és kivitelezésben részt vettek, külön adományukkal támogattak.

Köszönjük az Iskolának az odúk készítésében és a kihelyezésben végzett tevékenységét.

Köszönjük az Óvodának az ötleteket, melyet az ugrópályához, illetve a lehetséges folytatáshoz adtak.

Köszönjük Idősek Klubja segítségét, hogy a tavaszi munkák ellátmányozásakor biztosították számunkra az ebédelési lehetőséget.

Köszönjük a Faluháznak pályázathoz kapcsolódó kiállítás megszervezését, illetve az átadóünnepség lebonyolításához nyújtott segítségét.

Köszönjük a Közösségi háznak a mai Retro party megszervezését.

Köszönjük az Iskolai közösségi szolgálatban résztvevő középiskolások munkáját, akik az ültetési, festési és tablókészítési feladatokban segítettek.

Köszönjük az egyesületünket támogató grafikus munkáját, aki nélkül nem kaptak volna ilyen szép formát a tablók. Az ő munkáját dicsérik egyesületi címerünk, szórólapjaink, plakátjaink is.

Köszönjük az Önkormányzat segítségét a terepmunka és szállítási feladatok elvégzésében, illetve a fenntartási munkálatokban.

Köszönjünk a jánoshidai és jászfényszarui virágkereskedők felajánlásait, mellyel a virágos dombot ültettük be.

Köszönjük Pepe-kert segítségét, akik a tervezésben, a növények beszerzésében és a tó kialakításában vállaltak pótolhatatlan szerepet.

Köszönjük az Ökotárs Alapítványnak és a MOL Zöldövezet programnak azt a 745.000 Ft értékű anyagi támogatást, mellyel a felújítás pénzügyi hátterét biztosították.





De minden segítség, szkennelés, letöltés, telefonálás, kertész megkérés, árajánlat kérés, ötlet keresgélés, utánajárás, fotózás, árokbetömés, ültetés, locsolás, ebédfőzés, odúkészítés, tablószerkesztés, tablórögzítés, jó szó és bátorítás sokat jelentett.

A park felújításának az első része tehát elkészült. A következő évben megpróbálunk újra egy ilyen lehetőséget megragadni, hogy folytatni tudjuk a park többi részének a megújítását.

Addig is szolgáljon ez a park mindannyiunk örömére! Legyen jó érzés ránézni, valahányszor elmegyünk mellette vagy átsétálunk rajta!

Hirdesse ez a felújítás is azt, mely az Egyesületünk tevékenységének is az üzenete: van a közösségnek alkotó ereje itt Jánoshidán, mert ez a hely a miénk.

Szent Mihály napjához kapcsolódóan egy már-már elfeledett régi hagyományt is felelevenítettünk. A Mihály napi vásárok mellett ez a nap régen az un. kis farsang kezdetét is jelentette, ami Katalin napjáig tartott. Ekkorra már megforrt a déli szőlőhegyek szőlőinek bora. Ekkortól lehetett szűrni a bort, ekkortól kezdődhettek a lakodalmak. Ez az időjárás még alkalmat adott arra, hogy a szabadban főzzenek és táncoljanak az emberek, esetleg a szabadban felállított asztaloknál étkezzenek.

Ezt a szokást - a parkhoz hasonlóan - egy kicsit felújítva az átadó után egy jó hangulatú szalonnasütést és egy kis mulatságot tartottunk.





Örüljünk együtt a felújított parknak! Vagy ahogyan a Pál utcai Fiúk mondanák: éljen a grund!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A zenei szeretet útján (folytatás)

Kajos Kálmán visszaemlékezése 1960-ban kezdtem ipari tanuló éveimet a Jászberényi Szakmunkásképző iskolában géplakatos szakon, ahová autóbusszal jártunk be. A buszon volt köztünk egy alattyáni srác, Kovács Karcsinak hívták, szaxofonozni tanult. A haverjai biztatták, zenéljen a buszon, ez nekem nagyon megtetszett. Elmondta, hogy csatlakozott egy jánoshidai családi zenekarhoz, itt szoktak próbálni a kultúrházban. Ez volt az Eszes Máté zenekar, amit a testvéreivel alapítottak jó pár évtizeddel azelőtt. Ekkor már csak ő élt közülük. Máté fia harmonikázott, Máté bácsi trombitált, a szomszéd fiú, Turóczi Lajos dobolt, Oláh Béla hawaii gitáron játszott.  Balról: id. Eszes Máté, Turóczi Lajos, ifj. Eszes Máté Lakodalmakban, bálokban zenéltek, sok próbájukra elmentem, Karcsi biztatott, vegyek én is szaxofont. Géplakatosként 1963-ban végeztem, és mint annyian, Budapesten dolgoztam. 1964 tavaszán sikerült megvennem a hangszert, 5000 forintért, egy havi keresetem akkor 1200 forint volt. A búcsúi b

A zenei szeretet útján

Sziráki Károlyné visszaemlékezése A rég múlt időből kiindulva: ki-ki érzéke, lehetősége szerint szerezte, művelte – műfaját tekintve – saját zenei élményét. A napokban amikor gondolatom nyugalmas, visszatekintő elmélkedésbe fordult, eszembe jutott édesapám. Mindez azt mondatja velem: az emlékek mind addig megmaradnak míg van ki ápolja, fenntartja, felidézi, őrzi azokat. Így jutottam el érzelemtől fakadó kíváncsisággal, vajon van-e még ki emlékszik: kik is voltak azok, akik Jánoshidán a cigány zenekaron kívül más hangzású zenével szolgáltak. Létezett már az II. világháború előtti időből, hogy a bevonuló regrutákat a községházánál búcsúztatták, zenéltek a MADISZ rendezvényein bálokban, lakodalmakban. Leventék kísérete a katonai bevonuláson Sőt búcsú-vásár alkalmával az akkor még kézi vezérlésű gyerek sergő alatt is muzsikáltak. Igen, ők voltak kiket úgy emlegetünk ma is: a szorgos REZES BANDA. Aránylag fiatalon jutottak el oda, hogy zenei eszközök beszerzésével, önszorgalmukkal, sok prób

Jánoshida nevének eredete

A jelenlegi helyén ősi idők óta híd állt a Zagyván, amely fontos átkelőhely volt a kereskedők számára, így ennek jelentőségét hirdethette büszkén községünk elnevezése. Felvetődik a kérdés azonban: vajon ki lehetett az a János, aki „névadója” lett településünknek? A kézenfekvő válasz a híd mellett jelenleg is álló Keresztelő Szent János lehet. A XVIII. században Keresztelő Szent János tiszteletére szentelték fel a felújított templomot. Az ebből a korból származó, községünket jelző pecséteken is feltűnik a híd, előtte pedig Jézus megkeresztelésének jelenete. A templom e korból származó címerében is Keresztelő Szent János ábrázolása látható. Egyes források szerint a település a nevét a hídon egykor állt Keresztelő Szent János szoborról kapta. (Rupp Jakab) Kiderült azonban, hogy a hídon egykor Nepomuki Szent János szobra állt (ami ma a templomkertben található) és már 1401-ben Janushyda néven jegyzik településünket.Nepomuki Szent János 1393-ban halt mártírhalált Prágában, amikor a király a