Ugrás a fő tartalomra

Jánoshida ragadványnevei a '70-es évek végén (1. rész)



Jánoshida ragadványnevei a '70-es évek végén (1. rész)




A ragadványnevek akkor jönnek létre általában, ha egy közösségben a családnevek megterheltsége olyan nagy mértékű, hogy nem tudja betölteni eredeti funkcióját.



Jánoshida tágabb értelemben a palóc nyelvjáráshoz, annak is a délkeleti palóc típusához tartozik, de egyúttal átmenetet mutat a tiszai nyelvjárástípus felé.



A ragadványnevek csoportjai:


gúnynevek vagy érzelmi jellegű nevek




megkülönböztető nevek vagy értelmi jellegű nevek



Jánoshidán még azok a nevek is, amelyek valóban megkülönböztetés szándékával jöttek létre (a feleség vagy az anya nevéből), kissé gúnyos hangulatúak. Sok az olyan eset, hogy az eredetileg gúnynév ma már el is veszítette gúnyos hangulati-érzelmi töltését.



Családnévből keletkezett ragadványnevek



Capkó

Mari (Szöllősi Jánosné Tóth Mária) Az anya családneve a névadás alapja, egyedül Ő viseli

Jacsus

Vera (Túróczi Menyhértné, a fia, Túróczi János is Jacsus Jancsi) Az anya neve (talán ez is ragadványnév volt)

Kocer

Feri (Tóth Ferenc, a fiai: János, Gábor is) Az édesanyja megözvegyült, majd egy Kocer nevezetű - nem falubeli - férvival élt. Gunyoros hangulatú név, de ezt az árnyalatát el is veszítette, akkor is így nevezik őket, ha jelen vannak.

Pocik

Böske (Pető Erzsébet) A régen elhúnyt férj nevéről



Keresztnévből keletkezett ragadványnevek



Ambrus

Palya (Tóth Pál) Az apa neve Tóth Ambrus volt.

Ancsa

Margit (Tóth Antalné) Az anyósa keresztneve Anna, így az Ancsa gúnyos hangulatú név, de jelenlétében is így emlegetik. Csak Ő viseli.

Ábel

Antal (Túróczi Antal) A nagyapa volt Túróczi Ábel, azóta öröklődik a név.

Berci

Mari, Pista (Banya István, Mária) Az apa Banya Bertalan volt.

Béni

Jancsi (Kis János, Gábor és családjuk) A nagyapa neve volt Béni.

Giza

Palya (Tóth Pál) A feleség, Kerekes Gizi nevéről (gúnyos)

Irma

Jancsi (Eszes János, Balázs, Illés, Sándor és a gyermekeik is) Az édesanyjukat hívták Irmának. Nevezetes személyiség lehetett, hisz beszélnek Irma-sarokról is, s ennek pontos helyét mindenki tudja.

Istók

Jani (Papp János, Margit) Az édesapa Szénási Kristóf volt, a Kristóf keresztnév rövidült alakjából keletkezett a ragadványnév. A név kialakulásában szerepe van a mesebeli Bolond Istóknak is. Mindenképpen gúnyos hangulatú, mivel az anyát nem vette feleségül Szénási Kristóf, s így a törvénytelen születésű gyermekek kapták a nevet. Istók Jani felnőtt korában alaposan ki is érdemelte a születésekor kapott nevet, hisz ő volt a "falu első legénye". Parádés kocsis volt a papoknál és nagyon kedvelte a mulatást és a menyecskéket. Az idősebb falubeliek ismerik a következő rigmust: "Legszebb tánc a simi, járja Istók Jani...".



Istyi

Pista (Zrupkó István) Az apa beceneve ragadt a fiúra és családjára, Istyiéknek hívják őket.

Jancsika

Jóska (Tóth József) valószínűleg felesége után kapta a becenevet (Jancsika Annus - Tamási Anna), aki az apjától (Tamási János) örökölte. Tamási Jánosnak nem volt testvére, ezért hívták szülei Jancsikának. A fiait lányait még Jancsikának hívták: István,Sándor,Gábor,János,Mari,Anna.

Tóth József később a foglalkozása után a Postás Jóska nevet kapta.

Máté

Jóska (Antal József, István) Az apjuk volt Antal Máté, csak a Máté néven ismeri őket mindenki. A gyerekek ár nem viselik ezt a nevet.

Szidi

Rózsi (Túrócziné Antal Rozália) Az anyja Szidi néni.





Szabóné Szakali Ágnes szakdolgozata alapján



Folytatása következik...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A zenei szeretet útján (folytatás)

Kajos Kálmán visszaemlékezése 1960-ban kezdtem ipari tanuló éveimet a Jászberényi Szakmunkásképző iskolában géplakatos szakon, ahová autóbusszal jártunk be. A buszon volt köztünk egy alattyáni srác, Kovács Karcsinak hívták, szaxofonozni tanult. A haverjai biztatták, zenéljen a buszon, ez nekem nagyon megtetszett. Elmondta, hogy csatlakozott egy jánoshidai családi zenekarhoz, itt szoktak próbálni a kultúrházban. Ez volt az Eszes Máté zenekar, amit a testvéreivel alapítottak jó pár évtizeddel azelőtt. Ekkor már csak ő élt közülük. Máté fia harmonikázott, Máté bácsi trombitált, a szomszéd fiú, Turóczi Lajos dobolt, Oláh Béla hawaii gitáron játszott.  Balról: id. Eszes Máté, Turóczi Lajos, ifj. Eszes Máté Lakodalmakban, bálokban zenéltek, sok próbájukra elmentem, Karcsi biztatott, vegyek én is szaxofont. Géplakatosként 1963-ban végeztem, és mint annyian, Budapesten dolgoztam. 1964 tavaszán sikerült megvennem a hangszert, 5000 forintért, egy havi keresetem akkor 1200 forint volt. A búcsúi b

A zenei szeretet útján

Sziráki Károlyné visszaemlékezése A rég múlt időből kiindulva: ki-ki érzéke, lehetősége szerint szerezte, művelte – műfaját tekintve – saját zenei élményét. A napokban amikor gondolatom nyugalmas, visszatekintő elmélkedésbe fordult, eszembe jutott édesapám. Mindez azt mondatja velem: az emlékek mind addig megmaradnak míg van ki ápolja, fenntartja, felidézi, őrzi azokat. Így jutottam el érzelemtől fakadó kíváncsisággal, vajon van-e még ki emlékszik: kik is voltak azok, akik Jánoshidán a cigány zenekaron kívül más hangzású zenével szolgáltak. Létezett már az II. világháború előtti időből, hogy a bevonuló regrutákat a községházánál búcsúztatták, zenéltek a MADISZ rendezvényein bálokban, lakodalmakban. Leventék kísérete a katonai bevonuláson Sőt búcsú-vásár alkalmával az akkor még kézi vezérlésű gyerek sergő alatt is muzsikáltak. Igen, ők voltak kiket úgy emlegetünk ma is: a szorgos REZES BANDA. Aránylag fiatalon jutottak el oda, hogy zenei eszközök beszerzésével, önszorgalmukkal, sok prób

Jánoshida nevének eredete

A jelenlegi helyén ősi idők óta híd állt a Zagyván, amely fontos átkelőhely volt a kereskedők számára, így ennek jelentőségét hirdethette büszkén községünk elnevezése. Felvetődik a kérdés azonban: vajon ki lehetett az a János, aki „névadója” lett településünknek? A kézenfekvő válasz a híd mellett jelenleg is álló Keresztelő Szent János lehet. A XVIII. században Keresztelő Szent János tiszteletére szentelték fel a felújított templomot. Az ebből a korból származó, községünket jelző pecséteken is feltűnik a híd, előtte pedig Jézus megkeresztelésének jelenete. A templom e korból származó címerében is Keresztelő Szent János ábrázolása látható. Egyes források szerint a település a nevét a hídon egykor állt Keresztelő Szent János szoborról kapta. (Rupp Jakab) Kiderült azonban, hogy a hídon egykor Nepomuki Szent János szobra állt (ami ma a templomkertben található) és már 1401-ben Janushyda néven jegyzik településünket.Nepomuki Szent János 1393-ban halt mártírhalált Prágában, amikor a király a