Ugrás a fő tartalomra

Az elmúlt hónapok eredményei - 2013 tavasz

Néhány hónappal ezelőtt egy olyan kezdeményezéssel álltunk elő, mely Jánoshidán élők értékteremtésen és értékmegőrzésen alapuló együttműködésére épül. (Az együttműködés céljáról) Szeretnénk összefoglalni az azóta eltelt időben elért eredményeinket.




2012. december 19-én elindítottunk egy oldalt a facebook-on az együttműködés céljainak megjelenítésére, illetve az értékmegőrzés támogatására és a hagyományok ápolására. Az oldal, melynek elnevezéséhez a jánoshidai himnusz egyik jellemző sora adta az ötletet a facebook.com/ez.a.hely.a.tied címen érhető el. Jegyzetei között megtalálhatóak többek között a település múltjáról szóló, vagy korábbi összefogások eredményiről készült írások, illetve a családi legendáriumokban szereplő rövid, kedves történetek alapján készült anekdoták.



Ez a oldal ad helyet egy olyan digitális fényképgyűjteménynek is, melynek képei ma már nem létező vagy átépített épületről készültek, illetve kedves emlékeket felidéző életképeket ábrázolnak Jánoshidán élt emberekről. Valójában csak összegyűjtöttük a fiók mélyén, fényképalbumokban heverő képeket a falu életéről. Sokan küldtek fényképeket, amiket tematikusan rendezve igyekszünk folyamatosan feltölteni az oldalra. Talán lehetne szakszerűbben is csinálni a készítési idő és a szereplők pontos feltüntetésével, de úgy gondoljuk, hogy az is a játék része, hogy aki tudja jelölje meg a szereplőket, vagy mondja el a képről amit tud ezzel is erősítve a közösségi élményt. Az oldalnak ezt a részét nagyon sokan igen kedvezően fogadták, és naponta látogatják, aktivitásukkal hozzájárulnak a Jánoshidáról kialakult kép javításához. A cikk megírásának pillanatában az oldalhoz 371 kedvelő csatlakozott, 31 albumba 576 fénykép került feltöltésre. Köszönjünk mindazoknak, akik eddig hozzájárultak képeikkel, megjelöléseikkel, hozzászólásaikkal, ahhoz hogy sokakhoz eljuthattak ezek az emlékek. Továbbra is várjuk a képeket, anekdotákat és szívesen vennénk bármilyen ötletet, tanácsot, javaslatot a tartalommal kapcsolatban.



Az első értékteremtés szándékával kezdeményezett konkrét célunk megvalósításához melléálltunk az évente megrendezésre kerülő Jótékonysági est szervezéséhez és ezzel együtt kezdeményeztük, hogy a Kastély előtti tér viselje Sebestyén Albert nevét. A 2013. február 2-án megrendezésre kerülő rendezvényen 255.000 Ft adomány gyűlt össze. Köszönjük mindenkinek, akik részvételükkel vagy fellépésükkel hozzájárultak a cél eléréséhez. További adományaikat eljuttathatják a Jánoshida Községért Közalapítvány bankszámlájára (69500187-10300679). Közlemény rovatban kérjük tüntessék fel: "Kastély előtti tér felújítására"!







Fontos mérföldkőhöz érkezett az első konkrét cél megvalósítása 2013. február 14-én, amikor Jánoshida Község Önkormányzatának képviselő-testülete aznapi ülésén a jelenlévő képviselők egyhangú szavazatával határozatban fogadta el azt a lakossági kezdeményezést, mely szerint a Kastély előtti tér viselje Sebestyén Albert nevét. A képviselő-testület a döntéskor figyelembe vette azt a 426 támogató aláírást, melyet a tér elnevezésével egyetértők adtak.







Terveink szerint a tér felújításához kapcsolódó jelentősebb munkálatok elvégzésére a március 15-ei és a június 4-ei megemlékezések közötti időszakban fog sor kerülni. Az átadó ünnepséget 2013. szeptember 13-án, Albert atya halálának 13. évfordulóján szeretnénk megrendezni.



Szintén a kitűzött célok között szerepelt a közösségfejlesztő tevékenységek kezdeményezése, szervezése és életben tartása, melyhez kapcsolódóan létrehoztunk egy másik facebook oldalt. Fontosnak tartjuk az egészséges életre való felhívást és a közösségi élményt is nyújtó sportolás népszerűsítését. Felvállaltuk a településünkön jelenleg elérhető sportolási lehetőségek összefogását, új alkalmak megszervezését és mindezek fenntartható népszerűsítését. Az oldal 2013. február 17-én indult és a facebook.com/janoshida3x1 címen érhető el, ahol számos jegyzet található már ebben a témába és igyekszünk folyamatosan bővíteni az oldal tartalmát. Bízunk abban, hogy segítségére lehetünk mindazoknak, akinek csak ez a pici támogatás hiányzik az elkezdéshez vagy az egészséges életmód folyamatos fenntartásához!







Örülünk annak, hogy szinte az összes kitűzött általános célban sikerült előrelépést elérnünk. Bízunk abban, hogy egyre többen érezzük azt, hogy együttműködve akár ilyen kis dolgokkal is képesek lehetünk Jánoshidán való életünket javítani, mert ez a hely a miénk!





Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A zenei szeretet útján (folytatás)

Kajos Kálmán visszaemlékezése 1960-ban kezdtem ipari tanuló éveimet a Jászberényi Szakmunkásképző iskolában géplakatos szakon, ahová autóbusszal jártunk be. A buszon volt köztünk egy alattyáni srác, Kovács Karcsinak hívták, szaxofonozni tanult. A haverjai biztatták, zenéljen a buszon, ez nekem nagyon megtetszett. Elmondta, hogy csatlakozott egy jánoshidai családi zenekarhoz, itt szoktak próbálni a kultúrházban. Ez volt az Eszes Máté zenekar, amit a testvéreivel alapítottak jó pár évtizeddel azelőtt. Ekkor már csak ő élt közülük. Máté fia harmonikázott, Máté bácsi trombitált, a szomszéd fiú, Turóczi Lajos dobolt, Oláh Béla hawaii gitáron játszott.  Balról: id. Eszes Máté, Turóczi Lajos, ifj. Eszes Máté Lakodalmakban, bálokban zenéltek, sok próbájukra elmentem, Karcsi biztatott, vegyek én is szaxofont. Géplakatosként 1963-ban végeztem, és mint annyian, Budapesten dolgoztam. 1964 tavaszán sikerült megvennem a hangszert, 5000 forintért, egy havi keresetem akkor 1200 forint volt. A búcsúi b

A zenei szeretet útján

Sziráki Károlyné visszaemlékezése A rég múlt időből kiindulva: ki-ki érzéke, lehetősége szerint szerezte, művelte – műfaját tekintve – saját zenei élményét. A napokban amikor gondolatom nyugalmas, visszatekintő elmélkedésbe fordult, eszembe jutott édesapám. Mindez azt mondatja velem: az emlékek mind addig megmaradnak míg van ki ápolja, fenntartja, felidézi, őrzi azokat. Így jutottam el érzelemtől fakadó kíváncsisággal, vajon van-e még ki emlékszik: kik is voltak azok, akik Jánoshidán a cigány zenekaron kívül más hangzású zenével szolgáltak. Létezett már az II. világháború előtti időből, hogy a bevonuló regrutákat a községházánál búcsúztatták, zenéltek a MADISZ rendezvényein bálokban, lakodalmakban. Leventék kísérete a katonai bevonuláson Sőt búcsú-vásár alkalmával az akkor még kézi vezérlésű gyerek sergő alatt is muzsikáltak. Igen, ők voltak kiket úgy emlegetünk ma is: a szorgos REZES BANDA. Aránylag fiatalon jutottak el oda, hogy zenei eszközök beszerzésével, önszorgalmukkal, sok prób

Jánoshida nevének eredete

A jelenlegi helyén ősi idők óta híd állt a Zagyván, amely fontos átkelőhely volt a kereskedők számára, így ennek jelentőségét hirdethette büszkén községünk elnevezése. Felvetődik a kérdés azonban: vajon ki lehetett az a János, aki „névadója” lett településünknek? A kézenfekvő válasz a híd mellett jelenleg is álló Keresztelő Szent János lehet. A XVIII. században Keresztelő Szent János tiszteletére szentelték fel a felújított templomot. Az ebből a korból származó, községünket jelző pecséteken is feltűnik a híd, előtte pedig Jézus megkeresztelésének jelenete. A templom e korból származó címerében is Keresztelő Szent János ábrázolása látható. Egyes források szerint a település a nevét a hídon egykor állt Keresztelő Szent János szoborról kapta. (Rupp Jakab) Kiderült azonban, hogy a hídon egykor Nepomuki Szent János szobra állt (ami ma a templomkertben található) és már 1401-ben Janushyda néven jegyzik településünket.Nepomuki Szent János 1393-ban halt mártírhalált Prágában, amikor a király a