Ugrás a fő tartalomra

2013. májusában történt

Az elmúlt időszakban is folyattuk a korábban kitűzött céljaink megvalósítását. Összegyűjtöttük, hogy mit sikerült elérnünk májusban.




Még április végén bővítettük a jánoshidai témájú videók számát, mely ezúttal olyan fényképeken keresztül mutatja be Jánoshida nevezetességeit, melyek illeszkednek az aláfestő zeneként használt jánoshidai himnusz szövegéhez. A videó megtekinthető facebook oldalunkon (Jánoshida: a falu, ahol otthon vagyunk), de a Youtube-on is megtekinthető akár HD felbontásban is. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni a Jánoshidáról kialakult kép javításához.



A sportolási lehetőségek összefogását vállaló csoportunk felkérést kapott az idei majális szervezésében való segítségnyújtásra. A remek hangulatban telt napon sikerült bemutatni több olyan sportágat, melyhez továbbra is lehet csatlakozni. Az ezekhez kapcsolódó aktuális információk a facebook.com/janoshida3x1 oldalon érhetőek el.







Május 11-én egy nagyon fontos állomásához érkezett az első, értékteremtés szándékával kezdeményezett konkrét célunk megvalósítása, a Kastély előtt tér felújítása. Erre a napra szerveztük ugyanis meg azt az eseményt, melyen azokkal együtt, akik tevékenyen is szerettek volna részt venni ebben a kezdeményezésben elkezdtük a növények ültetését, valamint a térkő lerakását.









Már az ültetést megelőző napokban megkezdődtek az előkészítési munkálatok, melynek során a támogató vállalkozások és az önkormányzat szakemberei elvégezték a tereprendezést, valamint elkészítették a térkő szegélyezését és a betonozást. Már a majálisra elkészültek a tér látványtervei, és összeállítottuk a növénylistát, mely alapján május 10-én megvásároltuk a fákat, cserjéket és évelőket Jászberényben a Nagykátai úti Kertkultúrából.





A tervek szerint így fog majd kinézni a tér





Az önkormányzat segítségével érkeztek a növények



A Jótékonysági est bevételéhez további adományok érkeztek, melyekkel együtt összesen már eddig 494.550 Ft gyűlt össze. Ezt az összeget a növényekre, a térkő szegélyköveire, fatámasztékokra, termőföld vásárlására fordítottuk. Nem pénzbeli felajánlásként kaptunk 300 liter virágföldet, 100 m

2

térkövet, 12 m

3

termőföldet, 75 m

2

geofóliát, 9 kg fűmagot, 5 m

3

kavicsot, 2 db kővázát, valamint cserjét és több tucat egynyári virágtövet. Ezenkívül voltak olyanok is, akik a munkások ellátmányozásában nyújtottak segítséget.



Nélkülözhetetlen volt az önkormányzat hozzájárulása, akik a gödrök előkészítésével, gépi és kézi földmunkákkal, valamint a növények szállításával is segítették a munkálatokat.







A négy ültetési és tereprendezési alkalmon elültettünk összesen 21 db fát, 49 db cserjét, 8 db tuját, 7 tő parkrózsát, 42 tő levendulát, több tucat sziklakerti és egynyári virágot, elvetettünk 19 kg fűmagot, szétterítettünk 18 m

3

termőföldet és behordtunk 5 m

3

kavicsot. (Az elültetett növények listája itt tekinthető meg:Növénylista)



A tereprendezésben és a növények ültetésében több mint 50 felnőtt, valamint az óvodából és az iskolából legalább 60 gyermek vett részt.





5. osztály









1. osztály





Ovisok





A felnőttek egy része



További képek...



Talán néhányakban felmerül a kérdés, hogy miért fektetünk ennyi energiát egy közterület felújítására. Mi úgy gondoljuk, hogy azon túl, hogy itt egy térkővel és zöld területtel kialakított gyönyörű park épült, talán még fontosabb az a folyamat, ami létrehozta ezt a teret.







Azok az emberek, akik a Jótékonysági esten fellépésükkel vagy részvételükkel támogatták a kezdeményezést; azok, akik adományaikkal hozzájárultak a cél eléréséhez; azok, akik aláírásukkal jelezték, hogy egyetértenek azzal, hogy a Kastély előtti tér Sebestyén Albert nevét viselje; azok, akik szervezéssel vagy kétkezi munkájukkal segítették a tér létrejöttét és azok, akik erkölcsileg támogatták a tervünket, mind-mind kifejezték ezzel egy közösséghez való tartozásukat. Egy olyan közösséghez, mely összefogással képes olyan értékek létrehozására, melyek az összetartozást erősítik.

Kifejezve azt, hogy szeretünk szép és rendezett környezetben élni, megmutatva, hogy egymást segítve igazi, maradandó értéket teremthetünk Jánoshidán, mert ez a hely a miénk.





Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A zenei szeretet útján (folytatás)

Kajos Kálmán visszaemlékezése 1960-ban kezdtem ipari tanuló éveimet a Jászberényi Szakmunkásképző iskolában géplakatos szakon, ahová autóbusszal jártunk be. A buszon volt köztünk egy alattyáni srác, Kovács Karcsinak hívták, szaxofonozni tanult. A haverjai biztatták, zenéljen a buszon, ez nekem nagyon megtetszett. Elmondta, hogy csatlakozott egy jánoshidai családi zenekarhoz, itt szoktak próbálni a kultúrházban. Ez volt az Eszes Máté zenekar, amit a testvéreivel alapítottak jó pár évtizeddel azelőtt. Ekkor már csak ő élt közülük. Máté fia harmonikázott, Máté bácsi trombitált, a szomszéd fiú, Turóczi Lajos dobolt, Oláh Béla hawaii gitáron játszott.  Balról: id. Eszes Máté, Turóczi Lajos, ifj. Eszes Máté Lakodalmakban, bálokban zenéltek, sok próbájukra elmentem, Karcsi biztatott, vegyek én is szaxofont. Géplakatosként 1963-ban végeztem, és mint annyian, Budapesten dolgoztam. 1964 tavaszán sikerült megvennem a hangszert, 5000 forintért, egy havi keresetem akkor 1200 forint volt. A búcsúi b

A zenei szeretet útján

Sziráki Károlyné visszaemlékezése A rég múlt időből kiindulva: ki-ki érzéke, lehetősége szerint szerezte, művelte – műfaját tekintve – saját zenei élményét. A napokban amikor gondolatom nyugalmas, visszatekintő elmélkedésbe fordult, eszembe jutott édesapám. Mindez azt mondatja velem: az emlékek mind addig megmaradnak míg van ki ápolja, fenntartja, felidézi, őrzi azokat. Így jutottam el érzelemtől fakadó kíváncsisággal, vajon van-e még ki emlékszik: kik is voltak azok, akik Jánoshidán a cigány zenekaron kívül más hangzású zenével szolgáltak. Létezett már az II. világháború előtti időből, hogy a bevonuló regrutákat a községházánál búcsúztatták, zenéltek a MADISZ rendezvényein bálokban, lakodalmakban. Leventék kísérete a katonai bevonuláson Sőt búcsú-vásár alkalmával az akkor még kézi vezérlésű gyerek sergő alatt is muzsikáltak. Igen, ők voltak kiket úgy emlegetünk ma is: a szorgos REZES BANDA. Aránylag fiatalon jutottak el oda, hogy zenei eszközök beszerzésével, önszorgalmukkal, sok prób

Jánoshida nevének eredete

A jelenlegi helyén ősi idők óta híd állt a Zagyván, amely fontos átkelőhely volt a kereskedők számára, így ennek jelentőségét hirdethette büszkén községünk elnevezése. Felvetődik a kérdés azonban: vajon ki lehetett az a János, aki „névadója” lett településünknek? A kézenfekvő válasz a híd mellett jelenleg is álló Keresztelő Szent János lehet. A XVIII. században Keresztelő Szent János tiszteletére szentelték fel a felújított templomot. Az ebből a korból származó, községünket jelző pecséteken is feltűnik a híd, előtte pedig Jézus megkeresztelésének jelenete. A templom e korból származó címerében is Keresztelő Szent János ábrázolása látható. Egyes források szerint a település a nevét a hídon egykor állt Keresztelő Szent János szoborról kapta. (Rupp Jakab) Kiderült azonban, hogy a hídon egykor Nepomuki Szent János szobra állt (ami ma a templomkertben található) és már 1401-ben Janushyda néven jegyzik településünket.Nepomuki Szent János 1393-ban halt mártírhalált Prágában, amikor a király a